Bedrijfsprocessen met SharePoint en OneDrive

Microsoft voegt binnenkort een aantal nieuwe functies toe aan SharePoint en OneDrive. Deze zorgen voor integratie met PowerApps, Power BI, Microsoft Flow en Microsoft Forms. Hiermee kun je bedrijfsprocessen automatiseren doormiddel van het delen van aangepaste formulieren, applicaties en workflows.

Hieronder een snel overzicht van de functies die beschikbaar worden gemaakt in Oktober:

  • Aanpasbare formulieren met PowerApps,
  • Flow met OneDrive,
  • Voorwaardelijke opmaak van kolommen,
  • Flow launch panel,
  • Power BI en Forms web parts,

November/December:

  • Aanpasbare goedkeuringsacties,
  • Document/ Item beoordelen,
  • PowerApps web part

Predictive indexing en queries

Er kunnen tot 30M (miljoen!) items opgeslagen worden in een SharePoint lijst. Maar wanneer je een paar duizend items toevoegde aan een lijst moest je al goed kijken of je aparte views voor gegevens moest maken of zelf gegevens beter op kan slaan in een andere lijst. Dat verandert met Predictive indexing. SharePoint zal automatisch gaan kijken welke velden gebruikt worden in views en zal gaan indexeren zonder dat de gebruiker dit merkt. De moderne interface is ook geoptimaliseerd voor het gebruik van deze indexatie wanneer deze aanwezig is en zal dit gebruiken om gegevens in sets op te halen.

Voorwaardelijke opmaak in lijsten

Het toevoegen van een voorwaardelijke opmaak in SharePoint lijsten is een ingewikkelde klus waarbij je veel kennis nodig hebt. In de moderne interface van SharePoint is dit gemakkelijker gemaakt maar hebt nog steeds een beetje code nodig in de vorm van JSON. Zo kun je snel kleuren, interactieve icons en Flow toevoegen door het plakken van JSON script.

Voorwaardelijke opmaak

Aangepaste formulieren met PowerApps

Aangepaste formulieren werden voorheen met code of InfoPath gemaakt. Nu is het mogelijk als power user formulieren te maken met PowerApps. De formulieren worden geopend vanuit een lijst in een dynamisch en responsief paneel aan de rechterkant van het scherm. Hier worden de out-of-the-box formulieren nu ook laten zien.

Later dit jaar wordt het ook mogelijk om PowerApps web parts toe te voegen aan SharePoint pagina’s.

Custom forms met PowerApps

SharePoint web parts

Het wordt makkelijker om applicaties te integreren met SharePoint pagina’s. Nieuwe web parts zoals Microsoft Forms, Power BI en PowerApps kunnen snel toegevoegd worden aan een pagina.

Flow Launch Panel en In-the-box Flows

Ook is het straks mogelijk om input te geven aan een Flow voordat deze gestart wordt. Wil je bijvoorbeeld een apparaat reserveren, dan kun je dit eerst uit een lijst kiezen voordat de flow wordt gestart.

Flow Launch Panel voor bedrijfsprocessen

Daarnaast wordt aan iedere bibliotheek standaard een goedkeuringsflow toegevoegd zodat je deze niet steeds zelf hoeft te maken. Doordat deze gebruik maakt van Microsoft Flow zijn ze traceerbaar in SharePoint en de Flow admin center.

In-the-box Flows

Bron