Veilig samenwerken met SharePoint Online

Om veilig samenwerken mogelijk te maken, zowel binnen je organisatie als daar buiten is het belangrijk om een balans te vinden tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.  Daarom is het belangrijk om extern delen binnen SharePoint Online goed in te stellen.

Extern delen op tenant niveau

Extern delen kan erg gemakkelijk zijn maar het is niet de bedoeling dat iemand buiten de organisatie toegang heeft tot vertrouwelijke informatie. Om dit te voorkomen moet je er voor zorgen dat de standaard instellingen op tenant niveau goed ingesteld staan.  Wanneer je naar het SharePoint Online admin center gaat en hier voor het tab ‘delen’ kiest zijn er een aantal dingen die ingesteld kunnen worden. Deze instellingen wordt default toegepast wanneer je een nieuwe site collectie maakt.

Kies er bijvoorbeeld voor om extern delen aan te zetten met geverifieerde externe gebruikers (Outlook.com) en het gebruik van koppelingen voor anonieme toegang. Het is wel verstandig om deze koppelingen te laten verlopen.

Delen en veilig samenwerken buiten uw organisatie

Daarnaast kun je gebruikers toestaan om te delen wanneer ze lid zijn van een bepaalde beveiligingsgroep.

Wie kan delen met gebruikers buiten uw organisatie - Veilig Samenwerken

Extern delen op site collectie niveau

Naast standaardinstellingen kun je er ook voor kiezen om op site collectie niveau aangepaste instellingen toe te passen. Hiermee kun je bepalen of sites in het geheel gedeeld kunnen worden.

  1. Klik in het SharePoint admin center op Siteverzamelingen
  2. Selecteer de betreffende sitecollectie
  3. Kies in de menubalk voor Delen

Delen sitecollectie - Veilig samenwerken

Voorwaardelijke toegang

Het is nu ook mogelijk om ervoor te zorgen dat informatie niet terecht komt op unmanaged apparaten. Dit zijn apparaten die niet lid lid zijn van het Azure domein of niet compliant zijn bevonden. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat bestanden gesynchroniseerd worden met OneDrive en offline toegankelijk zijn.

Volgende keer meer over veilig samenwerken..

Natuurlijk zijn deze instellingen nog maar het puntje van de ijsberg en bied Office 365 nog veel meer mogelijkheden voor het beveiligen van gegevens door middel van Azure Information Protection en Microsoft Intune.